SIKÇA SORULAN SORULAR
• Yarışmaya katılmak için bir lisede halen öğrenci olmak zorunda mıyım?
Evet. Yarışma lise öğrencileri arasında düzenlenmiştir.
• Yarışmaya katılmak için felsefe dersi almış olmalı mıyım?
Bu illa da gerekli değil, hazırlıktan son sınıfa kadar, her seviyede öğrenci yarışmaya katılabilir.
• Yarışmaya kimler katılamazlar?
Yarışmaya önceki yıllarda girip ilk beşe girmiş öğrenciler yeniden katılamazlar. (E daha önce girmişsin, ödül de almışsın, artık başka arkadaşlarına başarı dilemelisin, değil mi?)
• Yarışmaya katılmak için okulumdan izin almak zorunda mıyım?
Hayır.
• Yarışmaya katılmak için okulumdaki felsefe öğretmenimden izin almak zorunda mıyım?
Hayır. Fakat kendisini haberdar ederseniz belki de size bir takım önerileri olabilir.
• Yarışmaya katılmak için web sayfanıza üye olmak zorunda mıyım?
Evet. Bunu bir kere yapacaksınız. Yarışma sırasında, ilgili sayfaya yönlendirilmeniz için kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapmak zorundasınız. Ayrıca sizden istediğimiz bilgiler, iletişimimiz için de gerekli bilgilerdir. Sizinle iletişimi eposta üzerinden sağladığımız için, geçerli bir eposta elzemdir.
• Yarışmaya ne zamana kadar başvuru yapmalıyım?
Bu konuda bürokrasiyi kaldırdığımız için, ilk yarışmanın başlayacağı gün saat 18.00'a kadar başvurunu yapabilirsin.
• Yazılarımı sonradan görebilecek miyim?
Evet. Yarışma tamamlandığında, kullanıcı adınız ve şifrenizle girdiğinizde yazılarınızı ve puanlarını görebileceksiniz. Güzel yazılar, sahiplerinden izin alınarak herkese açık, web sayfamızdan yayınlanacak. İlk 10 öğrencinin yazılarını ise her koşulda yayınlamak isteyeceğiz.
• Yazılarımın sonuna adımı soyadımı yazmalı mıyım?
Hayır ! Buna gerek yok. Ayrıca yazılarınızı değerlendiren jüri üyelerinin sizin adınızı öğrenmesine gerek yok. Zaten sisteme şifreyle girdiğiniz için sistem sizi tanıyor olacak.
• Yazılarımı nereye yazacağım?
Yarışma anında, yazılarınızı bir word dosyası açıp oraya yazınız. Yazınız bittiğinde kopyalayıp dusunyazdeneme@gmail.com adresine mail olarak göndermeniz gerekiyor. Olası bir teknoloji kazasına uğramamak için yazdığınız yazıyı kendi bilgisayarınıza da kaydetmenizi şiddetle öneririz.
• Yazarken nelere dikkat etmeliyim?
Öncelikle şu nokta çok önemli, sizlerden derli toplu bir düşünce yazısı istenmektedir. Bu yüzden de yazının bir planı olmalı tabi. Okuyan kişi sistemli olarak geliştirilmiş, temellendirilmiş bir düşünce karşısında olduğunu hissetmeli, okurken mutlu olmalı... Lütfen değerlendirme kriterlerine iyi bakınız. Değerlendirme kriterlerini ciddiyetle okuyunuz.
• Yazım sırasında imla kuralları önemli mi?
Önemli tabi. Geçen yıl gördük ki bazı öğrenciler, elektronik ortamda yazdıklarından olsa gerek, arkadaşlarıyla mesajlaşıyormuş gibi yazı yazmışlar. Mesajlara özgü kısaltmalar, tamamen küçük harfle ve noktalama işareti kullanmadan yazmalar... Tabi bu kabul edilemez, her şeyden önce okuyanı son derece rahatsız eden bir durum. Yani belli bir paragraf düzeni olan, imla kurallarına uygun, derli toplu yazılar bekliyoruz. Bir de şuna DİKKAT edin lütfen, (7 den 70'e kimse dikkat etmiyor ) çok önemli, yazı yazarken noktalama işaretinden sonra boşluk bırakılır, yani nokta veya virgül diğer harfler gibidir, onlara boşluk muamelesi yapmamalısınız. Bu hem yanlış hem de okumayı oldukça zorlaştırıyor. (Bizim bir evimiz,arabamız,köpeğimiz var.Biz mutluyuz. YANLIŞ.) (Bizim bir evimiz, arabamız, köpeğimiz var. Biz mutluyuz. DOĞRU ) Fark ettiniz mi?
• Ne kadar uzunlukta yazmalıyım?
Bunun için bir ölçü vermek çok zor, çünkü değerlendirme kriterleri arasında sözcük sayısı yok. Düşüncelerinizi ustaca ve etkili bir şekilde ortaya koyabilirseniz kısa da olabilir tabi. Sonuçta ortaya çıkan ürün önemli. Bir düşünce yazısı, felsefi bir deneme nasıl olmalı konusunda, geçen yıldan sayfamıza koyduğumuz final yazılarını, birinci aşama yazılarını örnek alabilirsiniz. Tabi sizden daha iyilerini bekliyoruz.
• Yazımın bir başlığı olmalı mı?
Derli toplu bir yazı yazdığınızda bunun bir başlığa ihtiyacı olduğunu hissedeceksiniz zaten. Başlıklı yazı daha iyi bir görünüm sağlar. Başlık iyidir...
• Yarışma sırasında çözemediğim teknik bir sorunla karşılaşırsam ne yapmalıyım?
Hemen telefon edebilirsiniz. Sayfanın iletişim bölümünde telefonlar var.
• Jürinin kimlerden oluştuğunu bilecek miyim?
Evet. Türkiye’nin her yerinden felsefe öğretmenlerden oluşacak jürimizi oluşturmaya çalışıyoruz. Jüri listesi yarışmanın birinci adımından önce sayfamızda yayınlanacak.
• Yarışmanın 2 aşamasına da katılmak zorunda mıyım?
Finale kalamasanız bile, en azından bir sertifika alabilmeniz için gerekli. Başlanan bir işin yarım bırakılması hoş değil zaten...
• Yarışmanın bir adımını kaçırdım, benim için herşey bitti mi?
Olur mu hiç öyle şey... işiniz epeyce zorlaşsa da ikinciye katılabilirsiniz, hiç değilse yarışma deneyiminiz olur. Kendinizi sınamış olursunuz.
• Yazımı ya başkasına yazdırırsam, ne olur?
Öncelikle çok ayıp olur. Sizden asla öyle bir şey beklemeyiz, ama şeytana uyup öyle bir şey yaptınız diyelim, sonuca kadar gidemezsiniz, çünkü finale kalırsanız sizi görmek isteyeceğiz ve final yazısını karşımızda yazacaksınız. Yanınızda kimse olmayacak, internet de kapalı olacak.
• Yazımı felsefe öğretmenime yazdırırsam ne olur?
Öyle bir felsefe öğretmeni bulabilirseniz bize de haber verin, onu hemen şampiyon yapalım, hocamıza ayıp olmasın sonra.
• Peki, yazıyı yazarken defter kitap açabilir miyim? Kaynak kullanabilir miyim? Alıntı yapabilir miyim?
Hayır! Asla! Gözümüz üzerinizde olacak, herbirinizin IP adresine yollayacağımız sanal gözlerle izleneceksiniz... Şaka şaka, tabi ki her tür kaynaktan yararlanabilirsiniz. Defter kitap açık yani. Ama Final yarışmasında internet ve kaynak kitap kullanımınıza izin yok. Alıntı yaparsanız eğer, alıntı sahibini belirtmeniz gerektiğini söylememize gerek yok sanırım. Kaynak belirtmeden alıntı yapmak veya başka bir yazıdan kopyalayıp yapıştırma yapmanız 0 almanıza neden olur.
• İnternetten bulduğun aynı konudaki bir yazıyı kopyalayıp yapıştırırsam ne olur?
Böyle bir şey yapacağınızı ummuyoruz, ama yaptınız diyelim inanın ki hemen belli oluyor. Düşünsenize 3 öğretmen okuyor. Birisi mutlaka anlayacaktır. (Herhangi bir cümlenizden şüphelenildiğinde, çok basit cümleyi kopyalayıp google'a yapıştırıyorsunuz anında çıkıyor nereden alındığı.) Bir jüri üyesi fark ettiğinde, sistemi "kopya" diye uyarıyor, öğrencinin yazısı "0" olarak notlandırılıyor. Yapmayın böyle bir şey yani... Kendinize ait olmayan her düşüncenin, cümlenin mutlaka kaynağını belirtmelisiniz.
• Hangi konuda yazacağım? Bunu önceden bildirecek misiniz?
Hayır konuları herkes yarışma saatinde açılan sayfadan öğrenecek. Her yarışmada 3 konu çıkacak karşınıza bunlardan istediğiniz bir tanesini seçip, o konuda yazacaksınız.
• Çok merak ediyorum. Yarışmada ne soracaksınız bize?
Öncelikle soru sormayacağız. Sizden bir düşünce yazısı isteyeceğiz. Büyük olasılıkla filozoflardan alıntı vereceğiz ve bu alıntılardan birini seçerek yazı yazmanızı isteyeceğiz.
Benzer alıntı örnekleri için geçen yıl verdiğimiz konulara bakabilirsiniz:
http://dusunyaz.com/b/bilgi/yazi-konulari
Geçmiş yılların final yazılarını buradan okuyabilirsiniz. Bu yazılar size epeyce yardımcı olacaktır.
http://lisefelsefe.blogspot.com.tr/
• Hazır aklıma gelmişken sorayım, süre niye bu kadar kısa şöyle 3-4 saat olsa da rahat rahat yazsak olmaz mı? İki buçuk saati neye göre saptadınız.
Yok aslında o kadar da kısa sayılmaz. 10 dk ya konuyu seçseniz, 50 dk planlama yaptınız kalan bir buçuk saattte de yazarsınız artık. Yazı için 2 buçuk saat uygundur diye düşündük. Süreyi iyi kullanmak da yarışmanın bir parçası tabi. Yaz yaz nereye kadar yani? Bunun bir de okunması var :)
• Ben hiç felsefe dersi almadım, yarışmada şansım olur mu?
Felsefe dersi almış olmak, eğer ilgili bir öğrenci isen, tabi faydalı olacaktır. Fakat dersi almamış bile olsanız, eğer, okuyan, düşünen, sorgulayan, düşüncelerini yazıya dökebilen biriyseniz, iyi bir sonuç elde etmeniz işten bile değil.
• Yarışma için nasıl hazırlanabilirim?
Okumak... Kitap, dergi, gazete, makale okumak. Okudukların hakkında düşünmek. Hayata karşı duyarlı olmak, sorular sormak... Yarışma için değil tabi, zaten bunları yapıyor olmak çok önemli. Felsefe hayata kocaman gözlerle, sabırla ve dikkatli durup bakmayı gerektirir (logomuzu hatırlayın)
• Ben aslında çok okuyan biriyim, ne bulsam okurum ama yazı konusunda zayıfım, düşüncelerimi bir türlü kağıda dökemiyorum. Bu konuda kendimi nasıl geliştirebilirim?
Tabi, bizim yarışmada yazı çok önemli, çünkü puanı yazınız alacak. Bu konuda yapmanız gereken bol bol yazı çalışması yapmak, yani kendi kendinize konu belirleyip yazılar yazabilirsiniz, sonra bu yazıları felsefe ve edebiyat öğretmeninize okutup değerlendirmesini rica edebilirsiniz. Onların yönlendirmeleri doğrultusunda eksiklerinizi giderebilirsiniz.
• Peki herkesin farklı görüşleri olabilir? Neye göre, kime göre değerlendirme yapılacak?
Yazıların puanlandırılması şu esaslara göre yapılacaktır:
1) Seçilen konu üzerinde felsefenin temel problemlerine ulaşma(15 Puan).
2) Bu problem ve kavramlar hakkında bilgi(15 Puan).
3) Özgün olma, bağımsız düşünebilme, yeni düşünceler geliştirebilme(20 Puan).
4) Tutarlılık(10 Puan).
5) Temellendirme. İleri sürülen düşünceleri destekleyen veya çürüten kanıtlar ileri sürebilme(20 Puan)
6) Felsefe dilini ve kavramlarını doğru kullanabilme(10 Puan).
7) Seçilen konunun doğru olarak anlaşılması(10 Puan).
• Yarışma sırasında bilgisayarım kilitlenirse, internet kesilirse, annemler bakkala gönderirse vb. ne olur?
Takdir edersiniz ki bütün bunlar bizim dışımızda, yarışma sırasında dünyayla olan ilişkilerinizi düzenlemek sizin sorumluluğunuzda olacak.
• Finale kaldım diyelim, İzmir’e gelmek zorunda mıyım?
Evet. İzmir güzel şehirdir. Ayrıca da topraklarında bir zamanlar Anaksagoras’ı, Herakleitos’u, Homeros’u, Demokritos’u yeşertmiş bir şehirdir. Ayrıca biz de fena insanlar değiliz ve sizi misafir etmekten onur duyacağız...
• Diyelim ki finale kaldım. İzmir’e nasıl geleceğim? Yol vb masraflarım ne olacak?
Aslında bütün masraflarınızı karşılamak isteriz ama şu anda size sadece yarışma günü boyunca yeme içme masraflarınızı karşılayacağımızı vaadediyoruz. Bir gün önceden gelip kalacak yer konusunda sıkıntı yaşayan öğrencileri (zorluk yaşadıklarını bize bildirirlerse) kendi evlerimizde veya başka bir öğrenci evinde misafir edebiliriz.